Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Bogračfest v Lendavi

Objavil lucy dne

Bogračfest v Lendavi

Bogračfest ima posebno mesto v srcih domačinov. V starem mestnem jedru Lendave, med meščanskimi hišami ob vznožju slikovitih lendavskih goric se že več kot desetletje odvija največje tekmovanje v kuhanju bograča. Bogračfest je pravzaprav festival kulinarike, kjer se ob tradicionalnem bograču, zvrstijo tudi ostale vinogradniške dobrote, kot so: lendavski pereci, ocvirkove pogače, in seveda največji ponos vinogradnikov, žlahtna kapljica, ki se zaiskri v kozarcih obiskovalcev Bogračfesta.

Naše doživetje Bogračfesta bomo popestrili s sprehodom čez Lendavo, in ogledom največjih znamenitosti tega čudovitega mesta ob madžarski meji, nato pa se prepustili dogajanju in kulinaričnemu razvajanju na Bogračfestu.

Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja proti Lendavi, očarljivemu mestu, pod slikovitimi lendavskimi goricami. Najprej se bomo zapeljali do Lendavskega gradu, simbola in ponosa domačinov, ki se v listinah omenja že v letu 1192, današnjo podobo pa je dobil šele v 18. stoletju. Skozi stoletja je grad večkrat menjal svojo podobo, predvsem v času rodbine Bánffy. V njegovih prostorih domuje Galerija-Muzej Lendava, ki upravlja s stalnimi razstavami. Pod strokovnim vodstvom se bomo sprehodili čez grad in si ogledali replike hladnega in strelnega orožja, etnološko razstavo, spominsko sobo Györgya Zale, enega najpomembnejših kiparjev Lendave in druge stalne zbirke. Zatem se bomo vrnili v staro mestno jedro, kjer se bomo ustavili še v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva, kjer je predstavljen razvoj meščanstva Lendave, zapuščina lendavskih lekarnarjev, tradicija prve dežnikarne Hungaria na ozemlju današnje Avstro-Ogrske in stari tiskarski stroji. Sprehod čez staro mestno jedro nas bo vodil mimo rojstne hiše Štefana Galiča, akademskega slikarja in grafika in obenem enega najboljših slovenskih lesorezcev zadnje tretjine prejšnjega stoletja; sinagoge Lendava in župnijske cerkve svete Katarine Aleksandrijske. Sprehod bomo zaključili v starem mestnem jedru Lendave, kjer se bomo prepustili kulinaričnemu in uličnemu dogajanju Bogračfesta.

Odhod nazaj proti domu v poznih popoldanskih urah.

Končna cena enodnevnega doživetja je odvisna od termina odhoda, števila udeležencev in vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Pri min. 20 prijavljenih znaša cena doživetja 25€/osebo, pri 30 osebah 23€/osebo, pri več kot 40 udeležencih znaša cena doživetja 20€/na osebo.

V ceno je vključeno:

  • Vstopnina in strokovno vodenje po grajskih zbirkah na Lendavskem gradu,
  • Vstopnina v muzej Meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva,
  • Vstopnina in ogled sinagoge v Lendavi,
  • Voden ogled Lendave,
  • Priprava, organizacija in izvedba izleta v Lendavo s turističnim vodnikom in DDV.
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa,
  • Zdravstveno zavarovanje,
  • Prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, DDV po Sloveniji in dnevnicami voznika (cena prevoza je odvisna od kraja vstopa in izstopa potnikov) – cena prevoza se sporoči ob določitvi relacije vožnje.

Zaključene skupine so tudi vabljene, da se pomerijo v kuhanju bograča. Maksimalno število udeležencev na tekmovanju: 5.

Prijava na Bogračfest:
sl_SISLO
en_USEN sl_SISLO