Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Čurke & Vino

Objavil lucy dne

Vino & Čurke

čurke antonovanje

Vinsko-kulinarično doživetje Čurke & Vino na Kogu bo posvečen čurkam – kulinarični specialiteti in vinu iz Koga.

Osrednja prireditev v sklopu doživetja, im. Čurkarijada, velja za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev v Sloveniji, obenem pa se ponaša s certifikatom Jeruzalem Slovenija. Čurke so tradicionalen izraz za kašnate klobase na območju Koga in Ormoža, njihova izdelava pa ima na tem območju bogato tradicijo. Na Čurkarijadi bomo okušali pestrost in bogatost okusov čurk, skupaj z vini iz kogovskega območja. Celotno vinsko-kulinarično doživetje pa bomo popestrili še z ogledom Oljarne in degustacijo jedi iz bučnic, vožnjo med jeruzalemskimi griči, ogledom cerkve na Jeruzalemu in degustacijo v vinogradniški zidanici.

Program Čurke & Vino 2020

Odhod v zgodnjih jutranjih urah in vožnja proti Središču ob Dravi, kraju z bogato kulturno in politično zgodovino. Središče ob Dravi se ponaša z vsakoletnimi konjeniškimi in motociklističnimi dirkami in Oljarno Središče ob Dravi, kakovostnemu pridelovalcu 100% naravnega bučnega olja, z več kot 100-letno tradicijo. V Središču si bomo najprej pogledali kratek predstavitveni film o Oljarni in njeni tradiciji, nato pa degustirali različna bučna semena, ter jedi iz bučnega olja in bučnih semen.

Nato se bomo zapeljali čez vinograde vse do vinogradniške zidanice, ki leži v osrčju jeruzalemskih goric, od koder se razprostirajo najlepši razgledi daleč naokrog. Tukaj se bomo pod strokovnim vodstvom na šaljiv način seznanili z zgodovino vinogradništva na tem območju, obenem pa degustirali najboljše iz kleti.

Po degustaciji vin se bomo ustavili še na biseru Prlekije, Jeruzalemu, ki s svojo romarsko cerkvijo, energetskimi silnicami in odličnimi vini privablja obiskovalce od blizu in daleč. Jeruzalem je kot pravi nebeški kraj prepričal že križarje v 13. stoletju, ko so se vračali s pohodov v Sveto Deželo. Zaradi njegove lepote in odličnih vin so se odločili ostati tukaj za vedno, kraj pa so poimenovali po svojem rodnem Jeruzalemu. Tukaj si bomo ogledali Cerkev Žalostne Matere božje, največje znamenitosti na Jeruzalemu, možen bo pa tudi ogled dvorca Jeruzalem in bližnjega Turistično-informacijskega centra.

Sledi vožnja do Koga, razloženega vinogradniškega naselja na dveh slemenih, ki ga v soboto zaznamuje posebno dogajanje, im. Čurkarijada. Prireditev je v celoti posvečena čurkam in vinu s Koga, velja pa za najbolje ocenjeno kulinarično prireditev v sklopu certifikata Jeruzalem. Na prireditvi se bomo najprej sprehodili mimo stojnic, bogatih s čurkami (čurka – tradicionalen izraz za kašnato klobaso na območju Ormoža) in vinom, nato bo sledilo samostojno odkrivanje najrazličnejših okusov čurk in kombinacija s kogovskim vinom. Na Kogu si bomo tudi ogledali Košarkino hišo, z bogato zgodovino in stalno razstavo predmetov iz vsakdanjega življenja, ki so jo postavile Kmečke ženske s Koga. Na voljo bo tudi ogled cerkve sv. Bolfenka, zavetnika Koga.

Cena vinskega doživetja: končna cena enodnevnega doživetja je odvisna od števila udeležencev in vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Za informacijo o ceni je potrebno poslati povpraševanje.

Doživetje vključuje:
  • ogled predstavitvenega filma v Oljarni, degustacija bučnic, jedi iz bučnega olja 
  • vodena degustacija 4 vinskih vzorcev, skupaj s kruhom in sirom v vinogradniški zidanici
  • ogled cerkve Žalostne Matere božje na Jeruzalemu
  • vstopnina in neomejena degustacija čurk in vin na Čurkarijadi
  • priprava, organizacija in izvedba izleta s turističnim vodnikom in DDV
Doplačila:
  • osebna poraba
  • zdravstveno zavarovanje, odpovednina
  • prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji, z vključenimi cestninami, parkirninami in dnevnico voznika
  • prleška večerja (juha, glavna jed, sladica) – opcijsko
sl_SISLO
en_USEN sl_SISLO