Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Doživetje v Kozjanskem parku

Objavil lucy dne

Vinsko-kulinarično doživetje v Kozjanskem parku

Kozjanski park: Kozjanski park je eden naših najstarejših in največjih zavarovanih območij. Ob mejne reke Sotle, ob kateri najdemo še dobro ohranjeno obrečno vegetacijo in rečne mrtvice se preko nižinskega, s kmetijskimi kulturami obdanega sveta počasi dvigamo v hribovit svet, porasel z bukovimi in hrastovimi gozdovi. Glavna prepoznavnost parka so jabolka starih sadnih sort. V Podsredi, ki je po zasnovi srednjeveški trg, se vsaki drugi vikend v oktobru odvija legendarni Praznik Kozjanskega jabolka, ki je eden največjih in najbolje obiskanih okoljskih dogodkov.

Podroben program doživetja

Naše vinsko-kulinarično doživetje bomo pričeli pri gostoljubni družini Mramor na vinotoču Gruska, ki leži v osrčju zavarovanega območja Kozjanskega regijskega parka. Vinotoč Gruska je dobil ime po jami Gruska, ki se nahaja le 200 metrov od vinotoča. Na vinotoču si bomo najprej privoščili toplo jed na žlico, nato pa si z vinogradnikom ogledali vinsko klet in degustirali najboljše iz kleti. Posebnost vinotoča Gruska je Anino vino, vzrok njegove posebnosti pa nam bo razkril vinogradnik ob degustaciji.

Čez Kozjanske griče bomo nadaljevali do kmetije Sinkovič, ki se že več kot 40 let ukvarja s prirejo mleka. Od leta 2013 predeluje kmetija tudi mleko v mlečne izdelke. Iz polnovrednega mleka izdelujejo probiotične sadne in navadne jogurte, skuto, namaze in mlade sire. Po kratki predstavitvi kmetije sledi razvajanje ob vseh domačih mlečnih dobrotah.  

Po degustaciji sirov se bomo zapeljali do minoritskega samostana Olimje, ki daje veličino majhni vasici Olimje. Grad Olimje, ki je danes spremenjen v samostan je bil nekoč last grofov Attems, danes pa v njem prebivajo manjši bratje sv. Frančiška, minoriti. Ob gradu se nahaja veličastna baročna cerkev Marijinega Vnebovzetja, v pritličju južnega stolpa pa se nahaja stara samostanska lekarna s freskami, ki velja za tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Pod strokovnim vodstvom si bomo ogledali samostan in lekarno, na voljo bo tudi botanični vrt, z več kot 200 primerki zdravilnih zelišč. Po ogledu gradu se še bomo ustavili v Čokoladnici Olimje, kjer nam bo predstavljena zgodovina in opis čokolade in pralinejev v Čokoladnici, sladokusci pa bodo imeli veliko možnosti za nakup čokolad.

Po degustaciji sledi vožnja do znamenitega Jelenovega grebena, kjer družina Ježovnik s spremnim osebjem že vrsto let pripravlja presenečenja za svoje goste. Med številnimi dejavnostmi je najbolj prepoznavna kulinarika, še posebaj obsoteljsko-kozjanska hrana, gobje in jelenje specialitete, ter pestra izbira vrhunskih vin iz celotne Slovenije. Tukaj nam bo gostoljubno osebje najprej predstavilo zgodovino in tradicijo kmetije, zatem pa si bomo privoščili okusen jelenji golaž in hišno sladico.

Enodnevno doživetje v Kozjanskem parku bomo zaključili v Hiši vin Emino, ki se nahaja ob vzhodnem robu Kozjanskega parka, v vasici Imeno, tik ob slovensko-hrvaški meji. Hišo vin Emino je ustanovila leta 1988 Kmetijska zadruga Šmarje kot zadružno klet, kjer lahko vinogradniki iz kozjanskega in obsoteljskega ponudijo svoja vrhunska vina. Vsako leto se v Hiši vin Emino odkupi med 200 in 300 ton grozdja, iz katerih se ustekleniči 200.000 litrov vrhunskega vina. V Hiši vin Emino bomo naše kulinarično doživetje tudi zaključili. Tukaj si bomo s someljejem najprej ogledali vinsko klet, nato pa si privoščili 6 vinskih vzorcev, skupaj s prigrizkom.

Vinsko-kulinarično doživetje vključuje
  • vse oglede in predstavitve kmetij (vinotoči, sirarna, minoritski samostan, čokoladnica, Jelenov greben)
  • 2x vodena degustacija s prigrizkom
  • divjačinski meni v gostišču Jelenov greben
sl_SISLO
en_USEN sl_SISLO