Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Druženje s Pustom na Ptuju

Objavil lucy dne

Druženje s Pustom na Ptuju

Kurentovanje – čas norčij, plesa, mask in veseljačenja. 🎭👹👺

Za Ptujčane in prebivalce okoliških vasi je to najlepši čas leta, saj si takrat nadenemo svojo najljubšo pustno masko in se prepustimo uličnemu rajanju med številnimi tradicionalnimi liki. Pustni čas smo zato poimenovali kar peti letni čas, traja pa različno dolgo – vedno pa od svečnice, do pepelnice. Vrhunec celotnega veseljačenja predstavlja Mednarodna karnevalska povorka na pustno nedeljo, ko ulice Ptuja preplavijo številne pisane maske iz Slovenije in tujine, in k nam privabijo več tisoč obiskovalcev.

Kurentovanje na Ptuju velja za osrednji in največji kulturno-etnografski festival nacionalnega pomena in je hkrati edinstveno in najbogatejše mednarodno pustovanje v Sloveniji. Maskiranje je postalo del narodne identitete na Ptuju in okoliških vaseh, vsakoletni običaj, vez z mističnim in pobeg od vsakdanjega sveta. Ptuj velja za slovensko pustno prestolnico, v času festivala pa se na Ptuju in v okolici zvrstijo številni dogodki, kot so: etnografske in karnevalske povorke, predstavitve pustnih likov, koncerti in plesi v maskah,… Prebivalci Ptuja in okolice živimo z njimi in zanje, ter tako poosebljamo rek, da je pustni čas če ga želimo doživeti, predvsem treba živeti. Leta 2017 so bili obhodi kurentov vpisani na seznam nesnovne kulturne dediščine UNESCA.

V soboto, 15.2.2020 se bo na Ptuju odvijala tradicionalna etnografska povorka, kjer se bodo poleg mističnega kurenta, ki odganja zimo, predstavile še ostale etnografske maske, značilne za ptujsko območje, ter etnografskimi liki iz tujine.

Ker pa Ptuj ne velja samo za slovensko pustno prestolnico, ampak obenem tudi za najstarejše mesto, zgrajeno na vinskih kleteh in z 2000-letno tradicijo pridelave vina, bomo ogled pustne povorke popestrili z vodenim ogledom mesta Ptuj, degustacijo v priznani vinoteki v mestnem jedru in jedmi iz ptujskega okolja.

Program doživetja

Datum doživetja: 15. 2. 2020

Trajanje doživetja: ves dan (7-8 ur)

Zbor ob 9.30 v starem mestnem jedru, pred Turistično-informacijskim centrom  (TIC, Slovenski trg 5).

Najprej se bomo sprehodili do grajskega griča, ki se ponaša z impresivnim gradom in si pod strokovnim vodstvom ogledali razstavo Tradicionalnih mask na Ptuju. Tukaj nam bo predstavljena bogata kulturna dediščina in simbolika pustnih mask iz ptujskega območja.

Po ogledu zbirke se bomo vrnili v staro mestno jedro, kjer se bo pred našimi očmi odvijalo edinstveno etnografsko doživetje: ptujske ulice in trge bodo preplavili številni etnografski liki, kot so: kurenti, piceki, vile, kopjaši, orači, medvedi, cigani in številne druge. Na pustnem rajanju se bomo tudi posladkali s pustnim krofom.

Po končanem rajanju si bomo v domači in priljubljeni gostilni privoščili tradicionalno pustno kosilo, nato pa se siti in spočiti odpravili na sprehod čez staro mestno jedro, z ogledom največjih ptujskih znamenitosti. Izvedeli bomo kje je nekoč živela judovska skupnost na Ptuju, kje se nahaja najstarejša vinska klet v Sloveniji, spoznali rimsko in srednjeveško zapuščino, ter številne legende, ki so povezane s ptujskimi prebivalci in zgradbami.

Ogled Ptuja bomo zaključili v priznani vinoteki, v starem mestnem jedru, kjer se bomo pustili zapeljati najboljšim vinom iz vinorodnega podokoliša Haloze.

Cena karnevalskega doživetja: končna cena enodnevnega doživetja je odvisna od števila udeležencev in vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Pri min. 10 prijavljenih znaša cena doživetja: 39€ na osebo, pri 20 udeležencih znaša doživetje 35€ na osebo.

Cena vključuje:
  • voden ogled Ptuja z lokalnim vodnikom
  • vstopnino na grad in strokovno vodenje po gradu
  • pustno kosilo (juha, glavna jed, sladica)
  • pustni krof
  • degustacijo 7 vinskih vzorcev v priznani vinoteki
  • turistično vodenje ves čas izleta, DDV, stroški organizacije, priprave in izvedbe izleta
Doplačila:
  • prevoz s turističnim avtobusom do Ptuja (za večje skupine obstaja možnost organizacije prevoza na Ptuj)
  • osebna poraba
  • zdravstveno zavarovanje

Prijave na doživetje so obvezne, saj bo doživetje ob nezadostnem številu prijavljenih (manj kot 10) odpovedano.

Prijave so možne na: lucija.peklar@gmail.com, telefonski številki: 031 519 926 ali preko obrazca za povpraševanje.

sl_SISLO
en_USEN sl_SISLO