Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Iskriva Dolenjska

Objavil lucy dne

Iskriva Dolenjska

Ali ste vedeli, da so dolenjska vina bila primerna za penino že v 19. stoletju?

Dolenjska vina namreč odlikuje njihova svežina, prijetne kisline in sadnost, ki dajejo najboljšo osnovo za pridelavo penečih vin. Po mnenju francoskega enologa iz Šampanije, Francoisa Bottona, ki ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen, ima Dolenjska boljši potencial za penine kot Štajerska ali Primorska. Grozdje namreč doseže enako zrelost kot v Šampaniji, francoski pokrajini, kjer že stoletja pridelujejo najbolj znane šampanjce. Ravno zaradi izjemnega potenciala Dolenjske za pridelavo penečih vin in strastnih kletarjev, ki orjejo ledino na tem področju, smo pripravili »iskrivo« vinsko doživetje ravno na Dolenjskem.

Podroben program "iskrivega" doživetja

Naše vinsko popotovanje bomo pričeli na majhnem družinskem posestvu, Domaine Slapšak v Telčah, v osrčju dolenjskih gričev. Domaine Slapšak je »domači projekt«, v katerega vsak član prinaša svoj čas in znanje. Klet Domaine Slapšak se je rodila leta 2009, ko se je družini pridružil enolog Francois, iz francoske pokrajine Šampanije, ki ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen. V kleti nastajata dve elegantni penini, ob izjemnih letinah pa tudi modra frankinja, ki svoj karakter izoblikuje v hrastovem sodu. Najprej sledi predstavitev posestva Slapšak, nato pa degustacija penin ob domačih dobrotah.

Polni iskrivih vtisov bomo nadaljevali preko dolenjskih gričev do vinogradništva Kozinc, ki se je rodilo iz ljubezni do zemlje, trte in vina, povezanosti z naravo, ter  globoke želje po ustvarjanju. Cilj vinogradniške kleti Kozinc je iz naravnih danosti Dolenjske ustvarjati najboljše. Vinska klet premore širok spekter vin, od svežih, mirnih vin in penin, pa vse do strukturnih in zrelih vin. Pri vinogradniku Kozincu si bomo privoščili vodeno degustacijo vin, skupaj s prigrizkom.

Naslednji postanek sledi v Brestanici, kjer s 60 metrov visokega pomola, nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save okoliški prostor že od nekdaj nadzoruje grad Rajhenburg, ki velja za enega najpomembnejših grajenih spomenikov srednjeveške kulture na Slovenskem. Grajsko stavbo je dal v 12. stoletju pozidati salzburški nadškof Konrad, njeno obrambo in upravljanje pa je zaupal svojim ministerialom, vitezom Rajhenburškim. Tekom stoletij je grad dobival današnjo podobo; v njem so 60 let delovali menihi trapisti, v času druge svetovne vojne pa je bilo v njem vzpostavljeno taborišče za izgon Slovencev. Ob sprehodu skozi grajsko stavbo si bomo ogledali stalne razstave, dve ohranjeni romanski kapeli, ogled gradu pa zaključili v muzejski trgovini, kjer so na ogled številni lokalni produkti in brestaniška čokolada.

Po ogledu gradu se bomo zapeljali do posestva Krakovo, kjer že tri desetletja piše svojo zgodbo vinska klet Mastnak. Enolog Zdravko Mastnak je s svojo družino v dveh kleteh na atraktivni vinogradniški legi Zajčja gora nad Sevnico ustvarjal vrhunske penine slovenskega geografskega porekla. Zdaj to plemenito dejavnost nadaljuje na svojem posetvu na Krakovem, pri čemer se fokusira predvsem na penine in modro frankinjo. V spremstu vinogradnika si bomo najprej ogledali vinsko klet, nato pa z njim ob iskrivih peninah in domačih salamah iz sevniške salamijade še nazdravili. Vinska klet Mastnak bo tudi priskrbela za vrhunski catering in poskrbela da nam bo iskrivo doživetje Dolenjske ostalo še dolgo v lepem spominu.

Vinsko doživetje Iskriva Dolenjska vključuje:
  • vodeno doživetje v osrčju Dolenjske
  • 3x degustacijo penin, skupaj s prigrizki pri najprepoznavnejših vinarjih Dolenjske
  • voden ogled gradu Rajhenburg v Brestanici,
  • catering na posestvu Krakovo (juha, glavna jed, sladica),
  • panoramsko vožnjo po dolenjskih gričih
sl_SISLO