Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Po poteh modre frankinje

Objavil lucy dne

Po poteh modre frankinje

Modra Frankinja – rdeča sorta, ki daje kakovostno vino, obenem pa vodilna rdeča sorta v Podravju in Posavju. Sodeč po zgodovinskih virih se je modra frankinja gojila v Posavju že dolgo časa, saj ji je ta del pokrajine ustrezal. Nekdaj se je sorta prvenstveno uporabljala v zvrsteh, cvičku, rdečem Bizeljčanu in Metliški črnini, kot samostojna sorta se je modra frankinja začela pri nas uveljavljati šele konec 20. stoletja in v začetku tega stoletja. V Sloveniji je z modro frankinjo zasajenih 700 ha vinogradniških površin, od tega tri četrtine v Posavju in četrtina v Podravju. Sorta modre frankinje je prepoznavna po bogati sadni aromi, ki po vonju spominja na jagodičevje.

Zanimivost: Odkar so priznani nemški ampelografi da je modra frankinja avtohtona slovenska sorta, se je pri dolenjskih vinogradnikih povečalo zanimanje za to perspektivno sorto. V dobrih letnikih in spretnih rokah zna modra frankinja dati velika rdeča vina. Nekaj izmed teh bomo spoznali na vinskem doživetju Po poteh modre frankinje na Dolenjskem.

Podroben program vinskega doživetja

Naše doživetje bomo pričeli v Sevnici, srednje velikem mestu ob levem bregu reke Save, ki se ponaša s čudovitim trgom, nad katerim dominira grad Sevnica, ki ga bomo tudi najprej obiskali. Na gradu si bomo ogledali predstavitveni film o Sevnici – zakladnici doživetij, ter o zgodovini gradu in njegovih lastnikov. Zatem sledi ogled grajskih razstavnih prostorov in reprezentančnih prostorov gradu. Ogled gradu bomo zaključili v Kleti modre frankinje, promocijsko-degustacijskega prostora, kjer so predstavljene modre frankinje vseh vinorodnih okolišev, kjer se prideluje modra frankinja. Tukaj si bomo privoščili pokušnjo modrih frankinj in domačih suhomesnatih dobrot.

Zatem se bomo zapeljali čez vinogradniške griče vse do Nemške vasi pri Krškem, kjer se nahaja vinska klet Albiana. Blagovna znamka Albiana je sinonim za odlična dolenjska vina in označuje selekcijo najboljših leg in grozdja najvišje kvalitete. Na posestvu se bomo najprej okrepčali s toplo malico, nato pa si privoščili 5 kakovostnih vinskih vzorcev. Po degustaciji si bomo skupaj z vinogradnikom ogledali nekaj najlepših vinogradniških leg, kjer zorijo dolenjska vina, vinogradnik bo pa z nami delil številne izzive, s katerimi se spopadajo dolenjski vinogradniki.

Zatem nas bo pot vodila do Straže pri Krškem, po gornjedolenjski vinski cesti, kjer kraljuje Hiša frankinje Kerin. Posebnost vinogradništva je ta, da se pretežno ukvarjajo z modro frankinjo, od koder izvira tudi njihovo ime. V hiši pridelajo 8 različnih vin, med drugim tudi penino rose. V Hiši modre frankinje si bomo privoščili 5 kakovostnih vzorcev modre frankinje, nato pa nadaljevali proti Krškemu.

Vinsko-kulinarično doživetje bomo zaključili na posestvu Tri Lučke, ki stoji na elitni lokaciji, s čudovitim pogledom na Krško polje in Gorjance. Na posestvu se nahaja tudi največja ohranjena lesena vinska preša na kamen v tem delu Evrope. Tukaj nas bo pričakal večhodni meni, izpod rok kuharskega mojstra Dejana Mastnaka, ki pri svojem kulinaričnem ustvarjanju združuje izkušenost, znanje in ravno pravšnjo mero mladostne odprtosti.

Vinsko doživetje Po poteh modre frankinje vključuje:
  • celodnevno doživetje v osrčju Dolenjske
  • voden ogled gradu Sevnica in degustacijo 3 modrih frankinj v Kleti modre frankinje
  • 2 x vodeni degustaciji v dveh vinskih kleteh v osrčju Dolenjske
  • 4-hodni degustacijski meni na posestvu Tri lučke
sl_SISLO