Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Praznik buč v Središču ob Dravi

Objavil lucy dne

Praznik buč v Središču ob Dravi

Prisrčno vabljeni v Prlekijo – deželo z največ sončnimi dnevi, kjer se cedita vino in bučno olje.

Na enodnevnem druženju ob žlahtni kapljici in pristnih okusih Prlekije, bomo skupaj odkrivali bogato zgodovino bisera Prlekije – Jeruzalema, se nasmejali šaljivim pripovedim Prlekov, se razvajali z bučnimi specialitetami, si ogledali proizvodnjo bučnega olja in razstavo jedi iz bučnic, za konec pa se prepustili vrhunski žlahtni kapljici in okusnim prleškim specialitetam, izpod rok neutrudnih gospodinj.

Odhod v jutranjih urah in vožnja proti Veliki Nedelji, slikovitemu naselju, ki leži ob vznožju Slovenskih goric in se ponaša z bogato zgodovino. Kraj se je vpisal v zgodovino leta 1199, ko so Gospodje Ptujski, skupaj s križniškim redom na Veliko noč, iztrgali iz rok Madžarov še neposeljeno zemljo in jo podelili nemškemu viteškemu redu kot zahvalo za  pomoč v bojih.  Sledi voden ogled gradu in cerkve v Veliki Nedelji.

Po ogledu sledi vožnja do Ormoža, obmejnega kraja z Republiko Hrvaško, bogatega z zgodovino. Ormož je širši množici poznan po Ormoški kleti, v katerem se rojevajo vina vrhunske kakovosti. V Ormožu se bomo sprehodili do tržnice lokalnih pridelovalcev in ponudnikov, kjer vsak teden razstavlja svoje pridelke in izdelke veliko število lokalnih razstavljalcev. Po ogledu tržnice sledi sprehod do Ormoškega gradu, ki so ga v 13. stoletju zgradili Gospodje Ptujski zaradi obrambe pred Ogri. V Ormoškem gradu si bomo v Grajski kavarniški popravljalnici privoščili tradicionalno turško kavo, skuhano v vročem pesku, ter prisluhnili zgodbi o rojstvu te kavarne.

Prijetno spočiti bomo nadaljevali pot do Središča ob Dravi, kraja z bogato kulturno in politično zgodovino. Središče se ponaša z vsakoletnimi konjeniškimi in motociklističnimi dirkami in Oljarno Središče ob Dravi, kakovostnem pridelovalcu 100 % naravnega bučnega olja, z več kot 100-letno zgodovino. Na današnji dan se bo v Oljarni odvijal Praznik buč, z bogatim kulturnim, kulinaričnim in animacijskim programom. Na voljo bo bogata pokušina jedi z bučnim oljem, bučnimi semeni, možen bo tudi ogled proizvodnje bučnega olja. Števila društva bodo kuhala bučni golaž, obujala kmečka opravila in se predstavljala. Vsi ljubitelji bučnega olja bodo lahko na ta dan tudi kupili bučno olje po znižani ceni. Zaradi bogate ponudbe se bomo na Prazniku buč zadržali kar nekaj časa, nato pa siti in spočiti nadaljevali proti Vinskemu vrhu, predmestju Jeruzalema, kjer gospodari vinogradnica in vinarka Marija Glavinić. Tukaj si bomo privoščili degustacijo 3 vzorcev, skupaj s kruhom in sirom, vinarka pa nam bo predstavila njihovo tradicijo vinogradništva. Na voljo bo tudi degustacija soka aronije.

Po degustaciji nas bo pot vodila do bisera Prlekije, Jeruzalema. Tukaj si bomo ogledali največjo znamenitost celotnega območja – cerkev Žalostne Matere božje, kjer bomo spoznali legendo o »prleški lepi Vidi«, ki so se je želeli polastiti Turki, vendar jim to ni uspelo. Slišali bomo tudi številne zgodbice o križarjih, ki so se ob prihodu v naše kraje zaljubili v njihove lepote, zaselek na vrhu hriba pa poimenovali kar po svojem rojstnem kraju – Jeruzalemu.  Na voljo bo tudi ogled dvorca Jeruzalem,  ter nekaj prostega časa za fotografiranje in kavico, ali ogled bližnjega turističnega centra.

Naše druženje bomo zaključili na izletniško-vinogradniški kmetiji, poznani po kulinaričnih specialitetah in odličnih vinih. Tukaj si bomo privoščili tradicionalno prleško večerjo, nato pa še skupaj z vinogradniško družino nazdravili v obokani vinski kleti.

Polni čudovitih vtisov Prlekije se bomo počasi odpravili proti domu.

Končna cena enodnevnega doživetja je odvisna od termina odhoda, števila udeležencev in vsebine programa, ki se lahko po želji skupine prilagodi.

Pri min. 20 prijavljenih znaša cena doživetja 38€/osebo, pri 30 osebah 35€/osebo, pri več kot 40 udeležencih znaša cena doživetja 33€/na osebo.

V ceno je vključeno:

  • Vsi ogledi in vstopnine po programu,
  • Kavica v Grajski kavarniški popravljalnici,
  • Degustacija 3 vinskih vzorcev, skupaj s kruhom in sirom na vinogradništvu Glavinić, degustacija soka aronije
  • Tradicionalna prleška večerja (juha, glavna jed, sladica),
  • Priprava, organizacija in izvedba izleta v Prlekijo s turističnim vodnikom in DDV.
  • Osebna poraba in aktivnosti izven programa,
  • Zdravstveno zavarovanje,
  • Prevoz s turističnim avtobusom na omenjeni relaciji z vključenimi cestninami, parkirninami, DDV po Sloveniji in dnevnicami voznika (cena prevoza je odvisna od kraja vstopa in izstopa potnikov) – cena prevoza se sporoči ob določitvi relacije vožnje.

12.9.2020, odhodi po dogovoru

Prijava na doživetje Praznik buč v Središču ob Dravi
sl_SISLO
en_USEN sl_SISLO