Tel.: +38631 519 926
Email: lucija.peklar@gmail.com

Raziskovanje naravnega rezervata Ormoških lagun

Objavil lucy dne

Raziskovanje naravnega rezervata Ormoške lagune

Vir: Radio Prvi

Privoščite si aktiven vikend v naravi, na slovenskem podeželju, daleč stran od mestnega vrveža, v osrčju Ljutomersko-Ormoških goric.

Podajte se na aktivno raziskovanje naravnega rezervata Ormoških lagun in spoznajte pestrost in raznolikost številnih redkih in ogroženih ptic v naravi, ob eni najlepših slovenskih lepotic – reki Dravi.

Uživajte v aktivnostih v naravi, vse od opazovanja in obročkanja ptic, do kolesarjenja z ornitologom in ogledom učne poti.

Zapeljite se s kanujem po reki Dravi in prisluhnite naravoslovcu, ki vam bo podrobneje približal življenje rečne lepotice Drave.

Okušajte slastne prleške specialitete in se pustite zapeljati vrhunskih vinom, ki so že stoletja sad neutrudnih prleških rok.

Po želji vam lahko organiziramo enodnevni ali večdnevni izlet, na podlagi vaših želja in zmožnosti.

Doživetje je namenjeno družinam, športnim navdušencem in ljubiteljem narave.

1. dan

Sprejem na turistično kmetijo s kozarcem penine in tradicionalno prleško postržjačo.

Voden ogled mesta Ormož in obisk tržnice lokalnih pridelovalcev in ponudnikov. Možnost nakupa lokalnih izdelkov.

Večerja in nočitev na turistični kmetiji.

2. dan

Aktivno raziskovanje naravnega rezervata Ormoških lagun v spremstvu izkušenega biologa in strokovnjaka za ptice. Seznanili se bomo z obročkanjem in opazovanjem ptic, se udeležili delavnice z domačimi živalmi, najmlajši člani pa bodo zabavali ob bralni urici.

Sledi dopoldanska malica iz lokalnih dobrot, ter pokušnja vin.

Po aktivnostih v Ormoških lagunah se bomo zapeljali čez vinorodne griče, vse do bisera Prlekije, Jeruzalema in slišali številne pripovedi, ki so krojile usodo tega vinogradniškega bisera. Vse od “prleške Vide”, ki so se je želeli polastiti Turki, pa jim to ni uspelo, borbenih prleških žensk in križarjev, ki jih je lepota naše pokrajine tako prevzela, da so se odločili ostati tukaj za vedno.

Zatem si bomo privoščili prleško kosilo na eni izmed turističnih kmetij in se razvajali s hišnimi dobrotami izpod rok pridne gospodinje. Vstopili bomo tudi v “velbano” vinsko klet, kjer nam bo predstavljena skrivnost nagrajenih vin vinogradniške družine.

Po sproščujem oddihu na turistični kmetiji se bomo vrnili do reke Drave, kjer nas bo pričakal usposobljeni vodnik za vožnjo s kanuji. Skupaj se bomo podali na nepozabno vožnjo po rečni lepotici, vmes pa prisluhnili številnim pripovedim o reki Dravi in življenju v njej. Vodno dogodivščino bomo zaključili v Središču ob Dravi, obmejnem kraju z bogato kulturno in politično zgodovino in Oljarno SAT – 100% naravnega bučnega olja.

Dan bomo zaključili na prijetni turistični kmetiji, kjer nam bodo na masivnih lesenih klopeh postregli z izvrstnimi hišnimi specialitetami in vrhunskim vinom.

3. dan

Zadnji dan bomo naravni rezervat Ormoške lagune odkrivali s kolesi. Spet nas bo pričakal ornitolog, ki nam bo razkril poplavno območje reke Drave in učne poti, za konec pa nas popeljal v Oljarno Središče ob Dravi, ki slovi po svojem kakovostno pridelanem, 100% naravnim, bučnim oljem.

Za konec si bomo še privoščili zvrhano mizo prleških dobrot na turistični kmetiji Ozmec, znani po številnih prleških specialitetah, in nazdravili z žlahtno kapljico.

Polni nepozabnih vtisov in prleških dobrot se bomo odpravili proti domu.

ormoske-lagune
sl_SISLO